De Zeis

Zeistechnologie

Via contacten in oa. Oostenrijk ,Italie en Canada, ben ik op zoek gegaan naar degelijke zeisen, die veel lichter zijn dan de Belgische.

Het uitzoeken en samenstellen van zeisen leerde ik van gepassioneerde specialisten die er reeds jaren mee bezig zijn. Het leren scherp zetten van een zeisblad en het leren van de goede technieken om snel en goed te zeisen was een ander deel van het leerproces.
En dat wil ik doorgeven aan hen die erin geïnteresseerd zijn en eventueel al de zelfde passie voor natuur en ecologisch werken delen.

 

Veel voordelen ? Ja!

Budget vriendelijk
De aanschaf van een zeis is stukken goedkoper dan een bosmaaier en ook het onderhoud valt veel goedkoper uit.

Veilig
Er worden geen steentjes weggeslingerd door een sneldraaiend mes of nylondraad.
Met de juiste techniek is het zeistraject zo voorspelbaar dat je blootsvoets kan zeisen en perfect kan inschatten wanneer toeschouwers in de (kleine) gevarenzone komen.

Precisie werk
Je kan heel dicht tegen planten maaien zonder ze te beschadigen.

Ecologisch
Geen brandstof nodig, geen lawaaivervuiling, weinig milieubelasting bij productie en een lange levensduur.

Licht werk
De inspanning is kleiner omdat je het gewicht van de bosmaaier niet moet dragen.

Gezond
De beweging houdt je rug beweeglijk en in conditie zonder ze te forceren.
Het werk is (zoals elk tuinwerk) heerlijk ontspannend. De stilte stelt je in staat je volledig van je omgeving bewust te zijn (de geur, het geluid van de zeis en de zoemende insecten, …)


In onderstaand citaat van Mahatma Gandhi is in dit verband veel waarheid terug te vinden :

” It is a tragedy of the first magnitude that millions have ceased to use their hands as hands. Nature has bestowed upon us this great gift which is our hands. If the craze for machinery methods continues, it is highly likely that a time will come when we shall be so incapacitated and weak that we shall begin to curse ourselves for having forgotten the use of the living machines given to us by God… ”

” Het is een enorme tragedie dat miljoenen mensen gestopt zijn hun handen te gebruiken als handen. Onze handen zijn een gift van de natuur. Wanneer de waanzin van het machinegebruik blijft duren, is het zeer waarschijnlijk dat we ooit zo zwak en onbekwaam zullen zijn dat we onszelf zullen vervloeken omdat we vergeten zijn de ‘levende machines’, ons geschonken door God, te gebruiken … “

 

Kwalitatieve zeissen van ambachtelijke makelij